crazygirl93
Moderator
 Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 54
|
|
Arta egipteana este dominata de ideologia religioasa si de cea monarhica.Aceasta situatie ii impunea artistului stilul solemn si respectarea traditiei.El trebuia sa ilustreze o idee religioasa sau politica;sa comunice privitorilor un sens care i-a fost dinainte stabilit.Arta egipteana nu sta,asa cum se sustine uneori,sub egida mortii.Egpteanul nu este obsedat de ideea deprimanta a mortii,ci arta sa este o intelegere a mortii conceputa ca o continuare fireasca a vietii.
Cea mai veche forma de arhitectura funerara este mastaba,o constructie masiva de caramida sau de piatara ridicata deasupra unui mormant,sapat adanc in pamant.In mastaba se afla,deasupra mormantului,o capela in care se efectuau ritualurile funerare,mobilata cu o masa pentru ofrande;alaturi era o stela(pictata sau gravata),in dosul careia se afla "coridorul",zidit,continand statuile defunctului.Acesta "comunica" cu familia sa prin intermediul lor.Capela era decorata cu picturi sau sculpturi,reprezentand diferite activitati din viata,si care mentineau defunctul in "viata".Mastabele apartineau unor particulari de rang inalt si erau grupate regulat in jurul piramidei faraonului.
Piramidele erau un tip mai evoluat de monumente funerare.In inetrior era construit un adevarat sistem de coridoare,galerii,canale de ventilatie,etc.,totalizand cateva sute de meri in lungime.Un coridor in panta duce la camera funerara,in care se afla sarcofagul.
In piramida lui Kheops camera funerara era lunga de 10,50 m,lata de 5 m,si inalta de 6 m.Ea este in intregime din granit,plafonul constand in 9 blocuri,care cantaresc aproximativ 400 de tone.Din galeria de intrare se ramifica un coridor care coboara in panta la adancimea de 31 m sub nivelul bazei piramidei,la un put destinat sa adaposteasca sarcofagul regal.Camera funerara a reginei,canalele de aerisire,cinci spatii libere etajate,menite sa reduca din presiunea masei de piatra asupra boltei cavoului,completeaza aceasta uimitoare opera de stiinta si de tehnica.
Unii faraoni au adoptat un mormant complet subteran pentru a se feri de jefuitorii de morminte.Aceste morminte au fost numite hipogeu.Aveau mai multe incaperi,sapate in peretii de stanca,cu intrarea ornamentata de basorliefuri si statui.
O statuie egipteana nu era expusa pentru a fi admirata pentru frumusetea ei,ci era ascunsa in umbra templului,sau in intunericul camerei funerare.Statuile regilor si ale regilor erau obiecte de cult;iar cele pastrte in morminte erau concepute ca suport al "dublului"celui decedat.Si sculptura egipteana era dominata de ideea eternizarii omului.
Ca atare, sculptorul trebuia sa redea cat mai exact figura subiectului sau.Partea cea mai importanta a statuii era capul.Spre a fi cat mai "fotografice", statuile erau policromate.Impresia de viata era obtinuta si prin artificiul tehnic al realizarii ochilor:globul ocular era incrustat in lemnul sau piatra statuii,cu conjunctiva lucrata din piatra alba,iar pupilele din metal,sub o cornee de cuart transparent,intr-o montura fina pe obraz.
Sculptorul trebuia sa reprezinte si ceea ce se ascundea sub aceasta aparenta realista;cu alte cuvinte,esenta vietii,care in conceptia sa era imortalitatea;sau demnitatea functiei regale,divine,daca era vorba de statuia unui faraon.Regele trebuia sa dea impresia ca este o divinitate;ca atare,nu putea schita nici un gest,orice miscare ii era interzisa.Era reprezentat in picioare sau pe tron,intr-o atitudine relaxata,fireasca.
Printre capodoperele sculpturii egiptene se numara:marele Sfinx din Gizeh(capul faraonului Keferen),statuia lui Kefern statuia primarului si cele patru statui gigantice(20 m) din fata templului sau de la Abu-Simbel.
In pictura egipteana capul este vazut din profil,ochiul din fata,iar toracele este vazut tot din fata.
Pentru a-si continua viata si dupa moarte defunctul trebuia sa fie insotit de ceea ce il inconjurase in viata terestra. Din orice punct de vedere civilizatia egiptana a fost cea mai infloritoare civilizatie din bazinul Marii Mediterane,inaintea civilizatiei elelne si romane.
_______________________________________ Fight for your dream even if you think it's impossible
|
|