Egiptul Antic
Si in ziua de azi oameniide stiinta incearca sa descopere misterele Egiptului Antic.Vom incerca sa aflam unele dintre cele mai mari mistere.Intra sa descoperi minunata mitologie egipteana antica si vei fi fascinat !
Lista Forumurilor Pe Tematici
Egiptul Antic | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
Egiptul Antic / Enigme / Desenele de la Nazca Moderat de crazygirl93
Autor
Mesaj Pagini: 1
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 54
Arheologii au descoperit un grup de figuri gigantice sapate in dealurile din desertul ce acopera zona de coasta din sudul statului Peru, figuri despre care afirma ca sint mult mai vechi decit faimoasele linii misterioase de la Nazca. Cele aproape 50 de figuri sapate in pamint sint raspindite pe o suprafata de circa 220 kilometri patrati, in departamentul Ica, situat la 350 de kilometri distanta de capitala Lima, relateaza Associated Press, citind presa locala.

      Desenele pe pamint, constind din figuri umane, dar si animale, printre care pasari, maimute si diverse feline, sint opera membrilor culturii Paracas si au fost realizate intre anii 600 si 100 i.Hr., dupa cum dovedesc testele cu carbon radioactiv, a declarat Johnny Islas, directorul Institutului andin de studii arheologice din Peru. Una dintre figuri infatiseaza o zeitate locala, frecvent reprezentata pe materiale textile si ceramica din perioada respectiva. Dimensiunile desenelor pe pamint difera, cele mai mari avind 14 x 20 metri. Membrii tribului Paracas stapineau arta realizarii geoglifelor cu mult inainte de aparitia culturii Nazca, afirma Johnny Islas. Imaginile nou descoperite sint mult mai vechi decit faimoasele linii de la Nazca, a caror semnificatie reprezinta si azi un mister. Situl, inclus in 1994 in patrimoniul universal al UNESCO, contine si el numeroase reprezentari de animale. Cultura Nazca este mai tirzie decit Paracas si a cunoscut o perioada de inflorire intre anii 50 i.Hr. si 600 d.Hr. Miile de linii, care se pot vedea din spatiu au fost trasate prin curatarea solului desertic de pietrisul inchis la culoare pentru a scoate la suprafata pamintul de dedesubt, care are o nuanta mai deschisa. Desenele din perioada civilizatiei Nazca sint de doua tipuri: biomorfe (reprezentari de oameni sau animale), similare celor ramase mostenire de la Paracas, si geoglife (figuri geometrice).

      Rostul realizarii unor desene elaborate, de dimensiuni uriase de catre o civilizatie primitiva, este un subiect de aprigi dispute intre experti. Arheologii afirma ca, pentru realizarea liniilor de la Nazca, intreaga comunitate a fost mobilizata sute de ani si multi se intreaba de ce s-ar fi inhamat indienii la acest proiect urias avind in vedere ca geoglifele nu pot fi admirate decit din aer. De altfel, uriasele linii au fost observate pentru prima oara in 1930 dintr-un avion care survola zona. Aceasta particularitate i-a facut pe multi sa afirme ca aceste semne erau destinate unor vizitatori extraterestri, iar liniile de la Nazca reprezentau un poligon de aterizare pentru OZN-uri. Cel mai fervent sustinator al acestei teorii este faimosul Erich von Daeniken. Unii afirma chiar ca desenele ar fi fost imposibil de realizat de catre paminteni, astfel ca proiectul a fost dirijat din spatiu de extraterestri.

      O alta teorie este ca uriasele desene au semnificatii religioase sau magice. Unii savanti sustin ca ele reprezentau un mod de a imbuna divinitatile si de a cere ajutorul acestora, in special pentru obtinerea unor recolte manoase. Imagini similare giganticelor desene de la Nazca au fost descoperite pe obiecte ceramice dezgropate din morminte, iar o analiza atenta a grijii pe care acestia o acordau cimitirelor arata faptul ca indienii Nazca erau foarte preocupati de moarte. In acea regiune, desertul e plin de ramasite mumificate, aruncate de jefuitorii de morminte. Mumiile sint foarte bine conservate, gratie climatului arid al desertului. In aceste conditii, se speculeaza ca aici se desfasurau ritualuri menite sa asigure nemurirea sufletelor raposatilor.


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 54
Un mister inca intact
   Despre misterioasele desene efectuate in plin desert si care nu pot fi vazute decit din aer nu se stie aproape nimic. Nu e deloc limpede cum au fost realizate si nici in ce scop. Au fost descoperite in 1939 si se cunoaste doar ca apartin culturii Nazca (700 i.H. - 900 d.H.), dar nu au putut fi datate.
   Evident, ipotezele nu lipsesc. Daniken afirma in 1968 ca am avea de fapt o serie de aerodromuri destinate extraterestrilor, dar presupunerea cade, caci terenul este prea fragil. Tot el revine in 1972, spunind ca e vorba doar de balize de semnalizare pentru stravechi "vizitatori din ceruri" care au promis ca se vor intoarce. Maria Reiche vine ulterior cu o teorie sustinind ca Nazca este cea mai mare carte de astronomie din lume, intinsa pe 500 de km2. Insa cartografierea amanuntita urmata de o simulare pe calculator arata ca desenele au o orientare aleatorie si nu reflecta ca s-ar fi tinut cont de repere astronomice. In 1980, Anthony Aveni recurge la solutia cea mai simpla si acorda desenelor o semnificatie religioasa, dar fara a le explica pe fiecare in parte din acest unghi de vedere. Dupa inca trei ani, Henri Sterlin gaseste functia rituala: pe conturul desenelor se bateau tarusi de care se legau fire ce urmau a constitui urzeala unor tesaturi imense. Cade si aceasta ipoteza, nefiind sprijinita decit de convingerea autorului.
   Misterul continua.


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 54
Un balon cu indieni acum 2.000 de ani Desenele au fost descoperite in anul 1930, cand aviatia SUA a inaugurat doua linii comerciale care survolau pampa peruana. Se pare ca acestea au fost realizate in perioada de inflorire a civilizatiei Nazca (300 i.Hr. - 600 d.Hr). Acoperind o suprafata de 450 de kilometri patrati, desenele de la Nazca infatiseaza diverse plante si animale. Cele mai mari reprezentari ajung la 200 de metri lungime. Printre acestea, apar si unele figuri ciudate, numite de cercetatori geoglife. In vreme ce comunitatea stiintifica este rezervata in privinta utilizarii geoglifelor, unii entuziasti afirma ca ele ar fi harti astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculata si in filmul Semne, 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decat printr-o coordonare venita de foarte sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectiva, evident, nu era „inventat“).

_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 117
desenele

desenele nazca desenele

4.2KB


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 54
În deşertul din sud-vestul statului Peru se află una dintre cele mai mari enigme ale arheologiei: desenele din deşertul Nazca. Devenite celebre sub numele „Nazca lines“ (liniile Nazca), operele de artă gigantice înfăţişează de la triunghiuri până la maimuţe şi creaturi pe jumătate om, pe jumătate bufniţă.

Desenele se află pe un platou din sudul deşertului peruvian, locaţie cunoscută ca fiind una dintre cele mai aride de pe pământ (aici plouă numai 20 de minute în fiecare an). Ele se împart în două mari categorii: reprezentări ale unor fiinţe (fie ele animale sau oameni, ori chiar combinaţii între cele două categorii) şi desene geometrice: spirale, triunghiuri sau chiar simple linii drepte. În lumea ştiinţifică este acceptat faptul că aceste desene au fost realizate de populaţia Nazca, care a trăit în regiune în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Civilizaţia Nazca a înflorit între 200 î.Hr. şi 800 d.Hr. Din păcate, ei nu cunoşteau scrisul (până la această dată nu există dovezi arheologice în acest sens), deci posibilitatea de a afla cu exactitate care era scopul liniilor din deşert este aproape imposibilă. Nu mai există nici un urmaş al acestei magnifice civilizaţii antice, dar poporul Nazca a avut grijă să ne lase, drept epitaf, o fascinantă enigmă: arta lor din deşert.

Până acum nu a putut fi stabilit cu exactitate numărul total al desenelor, dar el se ridică la câteva sute. Felul în care aceste desene s-au păstrat nu mai este un mister. De conservarea desenelor a avut grijă însăşi clima din deşertul peruvian. Lipsa ploii şi terenul aproape plat al locului ales pentru realizarea imaginilor fac ca nici apa şi nici vântul să nu afecteze arta ieşită din comun a civilizaţiei Nazca. De asemenea, realizarea contrastului, pentru a face desenele vizibile, a fost explicată de cercetători. Deşertul peruvian are o „crustă“ fină de roci vulcanice care îl acoperă. Din cauza expunerii îndelungate la căldura şi lumina solară, aceste roci s-au închis la culoare de-a lungul timpului. Pentru a obţine un semn cât de mic în acest deşert (un punct, spre exemplu) este de ajuns ca cineva să înlăture rocile vulcanice, scoţând astfel la suprafaţă solul moale şi deschis la culoare de sub ele. De la nivelul solului, această magnifică operă de artă nu pare a fi nimic mai mult decât un amalgam de linii. Adevărata splendoare a artei Nazca poate fi admirată numai din aer. Acest lucru a stârnit şi cele mai multe dezbateri: de ce ar fi creat o civilizaţie antică desene pe care nu le putea admira niciodată?

Liniile Nazca au fost descoperite în jurul anului 1920, când primele avioane au început să traverseze zona deşertică din Peru. Oamenii au rămas muţi în faţa splendorii care se afla în vecinătatea lor de atâta timp, dar pe care nu o remarcaseră până atunci. O altă întrebare, fără un răspuns exact, este legată de precizia cu care au fost trasate toate liniile, cea mai lungă dintre acestea având aproape 15 kilometri. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că, folosindu-se de o persoană care să îi coordoneze, „artiştii“ Nazca puteau cu uşurinţă să fie precişi, ţinând cont de întinderea deşertică în care nimic nu obturează câmpul vizual. Dr. Persis B. Clarkson, arheolog la Universitatea din Winnipeg, a declarat: „Nu era o tehnologie dificilă... tot ce îţi trebuia era dorinţa de a le realiza“. Totuşi, scopul desenelor deşertice rămâne mărul discordiei în lumea ştiinţifică. Profesorul Herlaine Siverman a sugerat că liniile ar putea fi însemnele diferitelor clanuri ale populaţiei Nazca. Teoria iniţială a cercetătorilor Kosok şi Reiche, conform căreia desenele ar arăta poziţionarea diferitelor stele pe cer, a fost ulterior contrazisă de cercetări mai avansate. Un alt om de ştiinţă, eclipsologul Robin Edgar, a studiat liniile din Nazca şi a tras concluzia că ele erau legate de eclipsele totale de soare. El a stabilit că în perioada în care au fost realizate desenele, în regiunea deşertului peruvian au avut loc numeroase eclipse solare.

Populaţia Nazca considera eclipsele totale de soare drept „ochiul zeului“, datorită asemănării dintre aspectul unei eclipse şi un ochi uman întredeschis, ca şi cum un ochi gigantic ar privi pământul din cer. Edgar a concluzionat că desenele sunt răspunsul populaţiei Nazca înspre zeii care îi priveau. O altă teorie, foarte plauzibilă, este aceea conform căreia liniile ar fi fost create datorită mersului constant al unei persoane, într-un anumit tipar. Se bănuieşte că localnicii ar fi executat ritualuri, ei mergând prin deşert cu orele şi meditând, pentru a convinge zeii să le trimită ploaie. Cei mai controversată teorie este aceea care susţine că desenele ar fi de fapt un aeroport, destinat navelor extraterestre, dar ipoteza este contrazisă de faptul că o navă care ar ateriza în deşertul peruvian ar distruge delicatele linii. Ca şi cum misterul liniilor nu ar fi fost destul de greu de elucidat, recenta descoperire a oraşului locuit de populaţia Nazca a dat naştere unor noi controverse. Oraşul, numit Cahuachi, a fost construit în urmă cu 2.000 de ani, dar abandonat, în mod misterios, 500 de ani mai târziu. Cercetătorii au stabilit că oraşul avea puţini locuitori permanenţi, ceea ce a dus la concluzia că zona era traversată numai de pelerini.

Acest lucru ar explica şi prezenţa desenelor care ilustrează animale inexistente în deşert: pasărea colibri, maimuţe sau balene. De asemenea, în zona oraşului pierdut au fost găsite numeroase mumii. Faptul că aceste mumii erau superb îmbrăcate şi aşezate într-o poziţie asemănătoare celei a fetusului uman, a dezvăluit importanţa ritualului morţii în cultura Nazca.


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 54
desen

desenele nazca desen

21.2KB


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la