Egiptul Antic
Si in ziua de azi oameniide stiinta incearca sa descopere misterele Egiptului Antic.Vom incerca sa aflam unele dintre cele mai mari mistere.Intra sa descoperi minunata mitologie egipteana antica si vei fi fascinat !
Lista Forumurilor Pe Tematici
Egiptul Antic | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
Egiptul Antic / Alte civilizatii / Grecia antica Moderat de crazygirl93
Autor
Mesaj Pagini: 1
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 54
Grecia antică este denumirea dată teritoriilor unde a luat naştere şi s-a dezvoltat civilizaţia vechilor greci.
Cuprins

    * 1 Caracteristici generale
    * 2 Scrierile timpurii
    * 3 Perioada clasică
    * 4 Literatura greacă târzie

Caracteristici generale

Insulele greceşti sunt recunoscute drept locul de naştere al vieţii intelectuale occidentale. Pentru a înţelege impactul considerabil al civilizaţiei greceşti asupra tuturor realizărilor culturale viitoare ale Europei, trebuie să ne întoarcem la perioada primordială a umanităţii, cea mitologică. Mitologia greacă reprezintă un ansamblu de legende care provin din religia vechii civilizaţii elene, cu zei creatori, intrigi în Eden şi eroi civilizatori. Aceste poveşti erau cunoscute de către toţi grecii din antichitate şi, în pofida scepticismului unor gânditori, le ofereau oamenilor atât ritualuri, cât şi istorie.

În mitologia greacă zeii panteonului capătă însuşiri omeneşti, însă rămân, înainte de toate, personificări ale forţelor universului, care acţionează asupra vieţii şi destinului oamenilor, explicând ceea ce pare inexplicabil într-un mod raţional. Ei sunt mai mult sau mai puţin schimbători şi, cu toate că uneori par a avea simţul dreptăţii, sunt adesea meschini sau răzbunători. Lumea mitologiei greceşti este complexă, plină de monştri, războaie, intrigi şi zei care intervin în permanenţă. Aceste credinţe pot fi comparate cu modul în care unii creaţionişti creştini din zilele noastre echivalează literal Biblia cu istoria lor.
Parthenon cca. 480-479 î.Hr.


În zilele noastre mitologia greacă rămâne nu doar sursa unor motive şi trimiteri literare, dar şi a unor poveşti fermecătoare care continuă să fascineze. Mitologia greacă rămâne o referinţă culturală importantă mult timp după ce religia greacă, de care a fost legată, a încetat să se mai practice. A existat o revoltă creştină de desfigurare sau distrugere a idolilor şi a altor imagini care reflectau cultul public al zeilor. Creştinismul a înlocuit păgânismul ca religie oficială a Imperiului Roman în 391, când a fost declarat unica religie a imperiului. Literatura reprezenta o problemă mai dificilă pentru creştini, deoarece influenţa mitologiei greceşti nu s-ar fi putut elimina peste noapte fără distrugerea operelor lui Homer, Theocrit, Vergiliu, Ovidiu şi a altor autori, valori culturale universale. Chiar si literatura creştină cea mai entuziastă face adesea trimiteri la mitologia greacă şi romană, tot aşa cum în scrierile de bază ale religiei creştine regăsim înţelepciunea şi unele dintre judecăţile filosofilor greci.

Scrierile timpurii

Cele mai vechi opere literare europene care s-au păstrat sunt Iliada şi Odiseea, ambele scrise în greaca veche, probabil înainte de anul 700 î.Hr. şi atribuite lui Homer. Dintre alte poeme epice timpurii s-au păstrat cele ale lui Hesiod, primul poet didactic. Poemele care tratează teme mitologice, cunoscute drept "Imnurile Homerice", datează din 800–300 î.Hr. Din operele multor poeţi greci din această perioadă, printre care autorii de elegii Tyrtaeus, Theognis, Solon, Semonides din Amorgos, Archilochus şi Hipponax s-au păstrat doar fragmente. Poemele lirice cele mai personale aparţin lui Alceu, Sappho şi Anacreon. Lirica doriană pentru reprezentaţii corale s-a dezvoltat în operele lui Alcman, Ibycus şi Stesichorus şi a atins perfecţiunea în operele lui Pindar, Simonide din Ceos şi Bacchylide.

Perioada clasică

Teatrul grec s-a dezvoltat din cântecele şi dansurile din cadrul ceremoniilor care aveau loc în cinstea lui Dionysos la Atena. În Atena s-au compus trei tipuri de piese: tragedia, comedia şi piesele cu satiri; ultimele nu păreau a fi luate prea în serios, cel puţin în perioada iluminismului grec (450-400). Originile tragediei şi ale comediei ateniene sunt incerte. O condiţie principală se pare că a fost existenţa, timp de secole, a unui cor, care avea un lider şi care intona un cântec despre un erou legendar; ulterior liderul, în loc să cânte despre acest erou, a început să-l întruchipeze. Tradiţia aristotelică defineşte tragedia drept o piesă despre oameni de condiţie superioară, cum ar fi eroii, regii şi zeii, a căror existenţă fericită suferă o lovitură şi care vorbesc un limbaj elevat. Este important să se înţeleagă că la începuturile sale teatrul a fost o formă de ritual religios şi că, deşi a devenit în Atena, în perioada clasică, o modalitate de relaxare şi distracţie, cu atât mai distractiv cu cât era mai sângeros, natura sa religioasă a rămas mereu vie în conştiinţa publicului. Din acest motiv teatrul prezintă caracteristicile universale ale oricărui ritual religios, explicând relaţia dintre om şi divinitate, dintre om şi lumea materială, violenţa şi originile acesteia şi încercând să controleze iraţionalul şi lumea materială.

Tragedia, în tradiţia aristotelică, are rolul de a purifica sufletul de "frică şi milă " –catharsis- un tratament terapeutic al tulburărilor emoţionale prin empatie cu drama eroului. În sec. al V-lea î.Hr. tragedia a fost dezvoltată de către trei dintre cei mai mari dramaturgi din istoria teatrului, Eschil, Sofocle şi Euripide. La fel de celebrat a fost cel mai de seamă reprezentant al vechii comedii atice, Aristofan. Simplificând definiţia, comedia priveşte oameni obişnuiţi a căror existenţă suferă o tranziţie de la împrejurări nefavorabile la împrejurări favorabile şi care vorbesc un limbaj obişnuit. Alţi scriitori care au dezvoltat acest gen sunt Cratinus şi Eupolis, despre care se cunosc foarte puţine lucruri. Umorul zgomotos al acestor opere timpurii a fost înlocuit de umorul mai temperat al "comediei mijlocii" şi în cele din urmă de "noua comedie", care a fixat forma acestui nou tip de piesă de teatru. Cel mai cunoscut autor din perioada noii comedii greceşti este Menandru.

Istoriografia a început în Grecia cu opera bogată şi larg răspândită a lui Herodot, relatările precise şi complete ale lui Tucidide şi naraţiunea alertă a lui Xenofan. În cursul acestei scurte perioade a literaturii ateniene au apărut scrieri filosofice de o profunzime fără precedent: operele lui Platon şi Aristotel au avut un efect incalculabil asupra gândirii occidentale.

În scrierile sale de tinereţe, Platon (întemeietorul Academiei) a încercat să transmită spiritul învăţăturilor lui Socrate şi să consemneze cu exactitate conversaţiile maestrului în dialogurile sale, care rămân principala noastră sursă de informare cu privire la aceste conversaţii. Capodopera dialogurilor de maturitate ale lui Platon este Republica. Dialogul începe cu o conversaţie a lui Socrate despre natura justiţiei, dar trece direct la o dezbatere amplă cu privire la virtuţile dreptăţii, înţelepciunii, curajului şi moderaţiei, aşa cum se manifestă atât în fiinţele umane individuale, cât şi în societate în ansamblul său. Acest plan al societăţii sau al persoanei ideale necesită relatări amănunţite despre cunoaşterea omenească şi despre tipul de programe educaţionale prin care ea poate fi însuşită atât de bărbaţi, cât şi de femei, şi este surprins prin alegoria peşterii, o imagine plastică a posibilităţilor vieţii umane.

Despre Aristotel se spune că a scris 150 de tratate filosofice. Cele 30 care s-au păstrat abordează subiecte extrem de variate, de la biologie şi fizică la etică, estetică şi politică. Despre multe dintre ele se crede că nu sunt, totuşi, decât "note de lectură", şi nu tratate complete, cizelate, iar câteva dintre ele se pare că nu sunt scrise de Aristotel, ci de membri ai şcolii sale.

Retorica greacă, extrem de apreciată în lumea antică, a fost dusă la perfecţiune în timpurile sale. Printre cei mai apreciaţi oratori se numără Antiphon, Andocides, Lysias, Isocrates, Isaeus, Lycurgus, Aeschines şi Demostene, considerat cel mai mare dintre toţi. Se consideră că literatura greacă clasică ia sfârşit o dată cu moartea lui Aristotel şi a lui Demostene (c. 322 î.Hr.). Cei mai mari scriitori ai perioadei clasice au anumite caracteristici comune: economia de cuvinte, expresia directă, subtilitatea raţionamentului şi preocuparea pentru formă.

Literatura greacă târzie

Aristofan, dramaturg

Următoarea perioadă a literaturii greceşti a atins apogeul în Alexandria elenistică, unde au scris şi au predat un mare număr de filosofi, dramaturgi, poeţi, istorici şi bibliotecari. Apar noi genuri, precum poezia bucolică, şi noi ediţii erudite ale operelor clasicilor din perioadele anterioare. Poeziile lui Callimachus, "Bucolicele" lui Theocrit şi epopeea lui Apollonius Rhodius sunt recunoscute ca opere importante ale literaturii universale. Producţia literară la momentul la care romanii preiau controlul asupra zonei mediteraneene este enormă, un amestec eterogen, de la sublim la pedant şi emfatic. O mare parte din scrierile acestei perioade s-au pierdut. În urma cuceririi Greciei de către romani, gândirea şi cultura greacă, predate pe scară largă în rândurile aristocraţiei romane de către sclavii-profesori au exercitat o influenţă considerabilă în lumea romană. Printre cei mai mari scriitori ai acestei perioade se numără istoricii Polybius, Josephus şi Dio Cassius, biograful Plutarh, filosofii Philo şi Dio Chrysostom şi autorul de romane Lucian. O mare operă romană scrisă sub influenţa greacă au fost meditaţiile filosofice ale lui Marcus Aurelius. Odată cu răspândirea creştinismului, lieratura greacă ia o nouă întorsătură, după cum o atestă numeroase scrieri ale Părinţilor Bisericii. Religia domină literatura Imperiului Bizantin şi contituie sursa unui bogat tezaur scris, în general necunoscut în Occident. Excepţii notabile sunt operele unor istorici precum Procopiu, Anna Comnena, George Acropolita, Împăratul Ion al VI-lea şi ale unor autori de antologii, Photius.


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 117
Greca
Limba:     greacă
Religia:     predominant creştin-ortodocşi, cu minorităţi romano-catolice, protestante, musulmane şi atee.

Grecii reprezintă o naţiune şi o grupare etnică care populează Grecia din secolul 17 î.Hr până în prezent. Astăzi, pot fi întâlniţi în Peninsula Elenă a Europei Sudice şi în Cipru. Până în secolul XX, grecii erau distribuiţi uniform între Peninsula Elenă, coasta vestică a Asiei Mici, Pontus şi Constantinopol, regiuni care coincideau cu o mare întindere ale graniţelor Imperiului Bizantin a lsecolului XI şi arii ale coloniilor elene în Grecia Antică.. După războiul greco-turc (1919-1922), o mare parte din populaţia greacă din Turcia a fost strămutată, astfel încât grecii au ajuns aproape în totalitate în interiorul graniţelor Greciei de astăzi. Alte grupuri etnice greceşti există din Italia de Sud până în Caucaz, precum şi comunităţi din diaspora din diferite ţări. Astăzi, cea mai mare parte a grecilor sunt, cel puţin nominal, creştin-ortodocşi.

Identitatea poporului grec

Limba greacă a fost vorbita in peninsula Greaca(sudul Peninsulei Balcanice) de peste 3500 de ani (si in Asia Mica de ceva mai putin) si are o continuitate istoric- literara , care o face sa fie una dintre cele mai vechi ramuri laea familiei de limbi Indo- Europene. De la vechii Greci, Grecia a mostenit o cultura si o limba sofisticata, docunmentata tip de aproape trei milenii.ref>Encyclopćdia Britannica 2006, "History of Greece Greaca moderna este aproximativ aceeasi cu cea din vremea lui Pericle din secolul al V-lea BC. Putine limbi se mai pot lauda cu o astfel de continuitate.

Greci moderni şi străvechi

Cea mai relevantă legătură dintre Grecia modernă şi cea antică este limba, care şi-a păstrat continuitatea încă din secolul 7 î.e.n. până în zilele noastre.

Limbă

Grecii vorbesc limba greacă, o limbă Indo-Europeană ce reprezintă o categorie în sine, de altfel se pare că aceasta are o legătură mai strânsă cu limba Armeană  cu limbile Indo-Iraniene. Literatura greacă are o continuitate istorică de aproximativ 3,000 de ani, iar alfabetul grec este utilizat în scriere încă din secolul 9 î.e.n.

Limba greacă dovedeşte că are trăsături lingvistice comune cu limba română, limba albaneză şi limba bulgară (see Balkan sprachbund), şi a absorbit numeroase cuvinte străine, în pricipiu de origine vest europene ori Turkish origin).


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 117
Zeus
Zeus este zeitatea suprema a Greciei antice, stapan al Cerurilor, cel mai mic dintre fiii lui Cronos si ai Rheei.
Zeus ii avea ca frati pe Poseidon, zeul marilor si oceanelor, si Hades, zeul lumii subpamantene.
In reprezentari, Zeus aparea ca avand un manunchi de fulgere in mana.
Sotia lui Zeus era Hera, cu care traia pe muntele Olimp, potrivit legendei.
Pentru a deveni stapanul Universului, Zeus si-a uicis tatal, si a intrat in conflict cu unchii sai, titanii. Razboiul cu titanii a durat 10 ani si s-a incheiat cu victoria zeilor de pe Olimp. Invinsii au fost supusi la pedepse cumplite.

Apolo
Fiu al lui Zeus, zeu al poeziei, muzicii, dansului, medicinei, pastorilor, colonizatorilor, al zorilor.
Le dezvaluia muritorilor, prin intermediul oracolelor, vointa lui Zeus.
Templul sau era cel mai cunoscut era in Delphi, unde se afla si un oracol.

Artemis
Artemis (Diana la romani, Bendis la populatiile daco-gete), fiica a lui Zeus din casatoria sa cu Leto. Era considerata zeita lunii si a vanatoarei, a castitatii si a fidelitatii conjugale si regina padurilor. In cinstea ei a fost ridicat templul din Efes, una din cele 7 minuni ale lumii.

Atena
Atena era zeita a intelepciunii, a strategiei, disciplinei, si a mestesugurilor.
Potrivit legendei, Atena ar fi inventat torsul si tesutul.
Protectoare a cetatii Atena, zeita nu se nascuse normal dintr-o femeie ci din Zeus, care o inghitise pe mama sa Metis.

Atlas
Atlas, titan care a participat la razboiul dintre giganti si zeii olimpieni. Invins, el a fost osandit de catre Zeus sa poarte mereu pe umeri bolta cerului.

Afrodita
Afrodita este zeita frumusetii si a iubirii.
Potrivit legendei, Afrodita s-a nascut pe insula Cipru.
Desi zeita a frumusetii, Afrodita este casatorita cu Hefaistos, zeul fierar, hidos la trup.

Hades
Hades, zeul taramului subpamantean si stapanul bogatiilor uriase din adancul pamantului. Fiu al lui Cronos si al Rheei, la impartirea Universului el a primit lumea subpamanteana, denumita si lumea umbrelor, pe care o conducea impreuna cu sotia sa, Persefona. Hades nu ingaduia nici unui muritor ajuns acolo sa se intoarca la lumina.

Hefaistos
Hefaistos, copilul lui Zeus si al Herei, schiop deoarece Zeus l-a aruncat din inaltul Olimpului pentru ca, in timpul unei dispute dintre Hera si Zeus, ii luase apararea zeitei. Hefaistos este considerat zeul focului si a mestesugurilor. Impreuna cu ucenicii sai, ciclopii, el faurea atat fulgerele lui Zeus precum si alte obiecte nemaivazute. Este casatorit cu Afrodita, zeita frumusetii si a iubirii.

Hera
Hera, era fiica titanului Cronos si a Rheei. S-a casatorit cu Zeus. Este considerata zeita Cerului si protectoarea caminului si a casatoriei.

Hercule
Erou si semizeu, Hercule a avut cea mai mare popularitate, fiind urmarit de razbunatoarea Hera toata viata sa.
Hercule era fiul lui Zeus si al muritoarei Alcmena.
Dupa moarte a fost recunoscut ca zeu, vechii greci dand unei constelatii numele sau.

Hermes
Hermes, fiu al lui Zeus si al Maiei, una dintre fiicele lui Atlas, nascut in Arcadia. A fost numit mesagerul zeilor. Hermes era zeul comertului, al calatoriilor, al pastorilor dar si al hotilor. Tot el conducea umbrele mortilor catre Infern. Este posesorul unei perechi de sandale fermecate.

Ahile
Ahile este un erou, care a participat la razboiul troian.
Singurul sau loc vulnerabil era calcaiul, de aici vine si expresia "calcaiul lui Ahile".
Pe cand era mic, mama sa l-a scaldat in raul Styx, pentru a fi invulnerabil. Insa l-a tinut de calcai in timp ce il scalda, si astfel, singurul loc vulnerabil a ramas calcaiul.
In timpul razboiului pentru cucerirea Troiei, Ahile a fost omorat de o sageata a frumosului Paris.

Pan
Pan, fiu al lui Hermes si al nimfei Callisto, protector al turmelor si al pastorilor. Infatisarea sa era ciudata: era jumatate om, jumatate animal. Isi ducea viata prin munti si campii. Este considerat parintele naiului si al fluierului.

Perseu
Perseu, fiu al lui Zeus, a fost trimis de Polidecte sa aduca capul Meduzei.
In misiunea sa a fost ajutat de unii zei.
A reusit sa o invinga pe Meduza, purtand sandalele inaripate ale zeului Hermes, si un coif ce il facea invizibil al Atenei.

Poseidon
Poseidon era zeul marii. Cu ajutorul tridentului sau, starnea furtuni, scotea la suprafata insule, crea rauri si izvoare.

Prometeu
Prometeu, titan celebru prin faptul ca a furat focul divin de pe muntele Olimp si l-a daruit oamenilor. Pentru aceasta sfidare, Zeus l-a condamnat sa stea vesnic inlantuit de o stanca din muntii Caucaz, torturat zilnic de un vultur care ii ciugulea ficatul.

Tezeu
Erou, fiu al regelui Egis, de la care vine numele de Marea Egee.
Tezeu l-a invins pe Minotaur, cu ajutorul fiicei regelui Minos, Ariadna, Tezeu a reusit sa iasa nevatamat din labirint.


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 117
afrodita

grecia antica afrodita

4.2KB


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 117
zeus

grecia antica zeus

5.1KB


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
yonutz
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 117
apollo

grecia antica apollo

2.7KB


_______________________________________
Anck So Namon

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la