Egiptul Antic
Si in ziua de azi oameniide stiinta incearca sa descopere misterele Egiptului Antic.Vom incerca sa aflam unele dintre cele mai mari mistere.Intra sa descoperi minunata mitologie egipteana antica si vei fi fascinat !
Lista Forumurilor Pe Tematici
Egiptul Antic | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Karlla pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
Egiptul Antic / Arhitectura si arta / Luxor Moderat de crazygirl93
Autor
Mesaj Pagini: 1
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 54
În centrul, Egiptului, pe malul Nilului, înconjurat de ogoare fertie, se află Luxor, oraşul templelor. Culturile de cereale, trestie de zahăr şi curmale nu aduc însa venituri comparabile cu cele obţinute din turism. Construcţiile antice ale oraşului atrag anual în Luxor mii de vizitatori. În acest loc se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor. Acest oraş din Egiptul de Sus, numit în limba străvechilor egipteni si Wasen sau Nuwe, se întindea cândva pe ambele maluri ale Nilului. Acolo unde astăzi se ridica Luxor şi Karnak, se află în trecut Teba de Est. Pe malul stâng al fluviului se ridica Teba de Vest, (unde au fost îngropaţi mulţi dintre faraonii Egiptului) şi Deir el-Bahri, contemporan cu Templul lui Hatshepsut. Vizavi de Luxor, pe malul vestic al Nilului se află celebra Valea Regilor. Începând cu dinastia a XI-a şi terminînd cu dinastia a XVIII-a Teba, reşedinţa faraonilor, a fost cea mai importantă metropolă a statului egiptean. Faima sa a ajuns până în Grecia, unde a fost numită Diospolis (Oraşul Divin). Vechiul Testament numeşte Teba No-Amon, adică oraşul lui Amon. Printre edificiile remarcabile rămase din perioada de glorie a Egiptului se remarcă Templul lui Amon din Karnak. Starea excelentă în care acesta s-a păstrat îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasă parte a sa este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane de 25 de metri.


Istoria Oraşului

Între anii 2230 şi 2035 î.Hr., pe vremea dinastiei a IX-a şi a X-a, Teba s-a transformat în capitala putrnicului stat al Egiptului antic Au fost construite atunci numeroase temple, aleea sfincşilor şi impunătoarele morminte. Temlul de pe cheiul Nilului este celebru pentru basoreliefurile sale. El a fost construit de faraonii Amenhotep al III-lea şi Ramses al II-lea, în onoarea zeilor Amon, Mut, şi Khons. Unul dintre basoreliefurile de pe portal aminteşte de războiul cu hitiţii, purtat de ultimul dintre faraonii menţionaţi anterior. Cele mai importante descoperiri, provenind din capitala faraonilor, au fost adunate în Muzeul Luxor. Aici pot fi admirate, printre altele, obiectele găsite în mormântul lui Tutankhamon, decedat la vârsta de 19 ani, după o foarte scurtă domnie. Principalii ctitori ai templelor din Karnak sunt consideraţi Tutmes I, Tutmes al III-lea, Hatshepsut şi Ramses al II-lea. Decăderea finală a Tebei a avut loc, după o reînflorire episodică, odată cu prăbuşirea dinastiei XXXI, în anul 332 î.Hr. La sfîrşitul secolului I î.Hr., oraşul a fost distrus de romani.


Economia

Agricultura: cultiuri de bumbac, trestie de zahăr, porumb, cereale, fructe şi legume; creşterea animalelor. Pescuit. Turism.

Clima

Tropical-deşertică. Temperatura medie multianuală este de +14°C în ianuarie şi de +32°C în iulie. Puternice vânturi deşertice şi furtuni de nisip ocazionale.


informatii by wikipedia


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
crazygirl93
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 54
Templul din Luxor


Templul din Luxor este situat în prezent pe teritoriul oraşului Luxor de pe malul Nilului, Egipt. El a fost construit în cinstea zeului Amun în perioada Imperiului nou egiptean din antichitate.

Istoric

Templul a fost construit din material de construcţie refolosit, templul iniţal capela a fost clădită în timpul domniei faraonului Thutmosis III. din dinastia a XII-a. Faraonul Amenophis III lasă să se clădească în timpul lui sanctuarul situat în partea sudică a templului. Sala de coloane urmând să fie construită în timpul domniei faraonului Amenophis IV în timpul lui s-a renunţat la credinţa în zeul Amon. Construcţia sălii de coloane este continuată în timpul lui Tutanchamun şi Haremhab.

In timpul lui Ramses II va fi construit coloana cu obeliscul, iar în timpul lui Nektanebos I. se realizează curtea cu piloni. Alexandru cel Mare lasă să fie recclădit sanctuarul, astfel că în loc de patru coloane care susţineau acoperişul a fost o construită o capelă. In timpul romanilor templul va fi integrat într-o fortăreaţă. Iar în peroada de după cristianizare se vor construi patru biserici.

luxor templul din din luxor este situat prezent teritoriul luxor malul nilului, egipt. fost

43.3KB


_______________________________________
Fight for your dream even if you think it's impossible

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la